Je čas vyčistiť Váš komín? Zvládnete to sami, alebo su nutný odborníci?

Niektorí majitelia domov nie vždy pristupujú ku údržbe komína správne. Ignorujú jeho pravidelné čistenie a správnu údržbu. Nejde tu o to ušetriť ročne pár eur, ale v prvom rade ide o bezpečnosť Vás či Vašej rodiny. V druhom rade ide o energetickú účinnosť Vášho spotrebiča, no to je na iný článok. Tento článok nevzniká ako reklama na našu firmu. Práve naopak. Starám sa o Vašu bezpečnosť a tak som pripravil v niekoľkých bodoch, ako si komín môžete vyčistiť svojpomocne. Je však mojou povinnosťou Vás upozorniť, že pokiaľ nemáte komín čistený osobou odborne spôsobilou, vždy pri poistnej udalosti (zadymenie, vytopenie cez komín, plesne okolo krbu či v suteréne či nebodaj vyhorenie), je to pre poisťovňu bod k dobru, ako Vám neposkytnúť poistné krytie.

Dobre dosť bolo "vyhrážok". Čo nemôžete určite ignorovať je decht v komíne. Inak nazývaný aj kreozot. Je to prudko horľavá látka a tak ste len pár mm (dechtu či sadze na stenách komína) od vyhorenia komína. Preto Vás prosím, prečítajte si tento podrobný návod ako sa vyhnúť vyhoreniu komína. Decht sa totiž hromadí postupne a tak sa môže stať naozaj, že vznikne nebezpečenstvo požiaru. Hoci väčšina ľudí si pravidelne pozýva domov odborníka, ďalej sa dočítate ako si môžete komín vyčistiť aj sami. Ak máte správne nástroje je to jednoduchšie ako si možno mnohý myslíte.

pomocky na cistenie komina

Pomôcky a čo budete potrebovať

Rozložte maliarsku, resp. akúkoľvek plastovú plachtu pri komínových dvierkach. Ak komínové dvierka nemáte a spotrebič má príliš veľkú klapku, soudruzi spravili niekde chybu a komínové dvierka treba vybúrať a dorobiť. Pozrite vždy z boku krbu, alebo odzadu. Prípadne v pivničných priestoroch. To sú 3 miesta kde by mal komín vo väčšine Slovenských domácností končiť. Ak ste nenašli. Nemusíte čítať ďalej a viete čo máte robiť. Ok, prejdime na pomôcky ktoré Vám určite bude treba. Možno nie všetky, to závisí na tom, na koľko si vážite svoj život. Ja už skoro na 100kil :). Dobre prejdime ku kompletnej výbave čo by ste mohli tak potrebovať.

  1. Gumené rukavice

    Pre bezpečné, a čisté ruky aj po vykonanej práci, odporúčam hrubé gumené rukavice. Neprenikne tak na kožu ťažko zmývateľná sadza. Ak sa tak však stane a predsa len sa zašpiníte, odporúčam umývať ruky v studenej vode, aby sa Vám neotvorili póry a tak bude podstatne jednoduchšie pre Vás zbaviť sa mikročastíc sadze.

  2. Vrece na smeti

    Alebo iné väčšie vrece na prekrytie podlahy pri dvierkach. Nebude to také hrozné, takže zase to netreba prehnať. No to chce asi prax, tak ak si nie ste istý, v akom stave komín máte tak odporúčam radšej preháňať.

  3. Ochranné okuliare

    Načo ochranné okuliare? No až budete mať v komíne niekde seknutú kopu sadze a kefou ju uvoľníte tak sa už pýtať nebudete s tvárou naproti dvierkam. No aj toto je o praxi a pomôckach.

  4. Rúško na dýchanie

    100% použite rúško na dýchanie. Decht a sadze sú karcinogén ktorý vo Vás ostane už asi navždy ak ho neprimerané množstvo vdýchnete. Aj ak ho bude v komíne minimum, tak verte mi je to neviditeľné a vy ho nemusíte vidieť, no dýchať ho budete. A čo robí karcinogén v našom organizme? To všetci dobre vieme. Druhý dôvod prečo použiť rúško je, že ak máte starú azbestovú vložku tak šúchaním narúšate jej pevnosť a azbest nie je nikdy horší, ako keď ho sprašníme.

  5. Kefu

    Kefu treba vyberať podľa typu komína. Ak máte komín vyvložkovaný, tak sa na nerezovú vložku použije NEREZOVÁ KEFA, alebo KEFA Z FIBERVLÁKNA. NIKDY nie klasická oceľová kefa. Tá ak by ju použijete tzv. ľudovo povedané "nainfikuje" nerez a tá stratí svoju stabilitu a začne korodovať. Nie hneď, možno za rok možno za 2, možno už o mesiac. Kefu ďalej treba vyberať podľa veľkosti komínovej vložky. Príklad: komín máme 180, kúpime kefu 180mm. Komín máme 140, kúpime 140mm kefu...atď. V prípade, že máte starý murovaný komín, či už šamotový, alebo červená tehla štvorcového tvaru, je možnosť kúpiť aj štvorcovú kefu, no vyčistíte ho v pohode aj keď použijete kefu okrúhlu. S tým, že treba použiť kefu o veľkosti širšej vnútornej strany komína ak je obdĺžnikového tvaru.

  6. Drôť

    Drôtov poznáme niekoľko typov, profesionálne drôty na navijakoch, ktoré začínajú na stovkách až tisícoch eur, až po drôty za niekoľko desiatok eur. Prvým sa venovať nebudeme tie sú určené pre profesionálov. Odporúčam kúpiť aspoň dvoj drôt. Alebo naklikávací drôt zložený z metrových častí je pre domáceho majstra asi najvhodnejší. Eliminujete riziko nepohodlnej práce s dlhým drôtom. Prejdime ku klasike. Jedno drôt nemusí pri vyššom komíne stačiť na potlačenie zo spodku až na samí vrch komína. Kefa totiž niekedy kladie dosť silný odpor a čím vyššie budete tým väčší tento odpor bude, keďže sa do neho zarátava aj váha drôtu samotného.

  7. Metličku

    Alebo vysávač. Odporúčam vysávač, ktorý máte pre svoj krb, určite nie ten čo používate na vysávanie kobercov a podláh v domácnosti. Ak nemáte, tak metličku. Pracovisko si po sebe treba poriadne upratať.

  8. Vedro

    Do vedra odporúčam v prípade, že komín Vám čo i len trochu zateká dať vrecko a priamo do neho vylopatkovať nahromadenú sadzu z dna komína. Môže byť trošku vlhká a razom sa vedierko stane nepoužiteľné. Niekedy jej bude za hrnček, niekedy aj 30 kilogramov. Verte mi neklamem. Všetko závisí od Vás a ako ste sa v minulosti o komín starali. Samozrejme moderné komíny, na ktoré je napojený moderný spotrebič mávajú sadze zväčša menej - no nemusí to byť pravidlo. Potom je to už o tom čím kúrime. Ale to je zase na ďalší článok.

  9. Lopatku

    Klasická lopatka krbová, by mala mať presne šírku všetkých dvierok preto by Vám mala postačiť. Ak máte komín okrúhly, alebo zaústený 20cm a viac pod spodnú hranu dvierok tak odporúčam použiť hrnček, alebo kominársku naberačku. Ja však používam téglik zo starej minutej solviny.

  10. Rebrík

    Použijeme len v prípade, že budete čistiť z hora zo strechy. Ak nemáte bezpečný prístup na strechu, strecha nie je rovná, resp. v prijateľnom uhle, v tomto prípade ak nemáte skúsenosti s lezením na strechu liezť NEODPORÚČAM! Najviac úrazov, a najriskantnejšia je vždy výšková práca. Preto ak to nevidíte inak len zo strechy, tak sa určite istite. Nenabádam Vás však chodiť na strechu. V prípade, že to inak nejde chodíme na strechu. No nikdy nie v daždi ani snehu. Pokiaľ je možné bezproblémovo bez špiny v dome vyčistiť komín zdola, tak na strechu nechodíme. Eliminujeme riziko.

    rebrik na strechu
  11. Lano

    A znovu sme pri tej streche nešťastnej. Lano sa používa v kombinácii s kominárskou guľou, alebo prerážadlom. Najprv sa priviaže kefa, potom guľa a čistiť sa takto dá len jedine z hora. Guľa vytvára gravitáciou ťah a kefa nám ide krásne dole a hore a dole a hore :)

  12. Kominársku guľu

    alebo prerážadlo 2kg+ viď. vyššie v prípade potreby čistenia z hora

vizualna kontrola komina

Vizuálna inšpekcia komína

Rozložíme spomínanú plachtu resp. plastové vrecko ku dvierkam a otvoríme ich. Použijeme zrkadielko. Aké? No to z manželkinej kabelky samozrejme. V správnom uhle si ho nasmerujeme hore a pozrieme sa v akom stave je náš komín. Pozor. Vo veľa prípadoch môže decht a sadza nahromadená v neúčinnej výške komína vypadnúť na plachtu už v momente otvorenia dvierok. Preto dvierka otvárame vždy opatrne a pozorne. Najlepšie so zapnutým vysávačom v ruke. Vidíte hore krúžok alebo štvorček svetla? Či nebodaj holého neba? Dobre, tak to neznamená že komín je čistý. To píšem pre to, že som sa neraz stretol zo zákazníkom. "Veď každý rok pozriem zrkadielkom a stále vidím hore, komín je čistý" :(. Tam kde som naposledy vynášal 8 vedier sadze, som tiež videl štvorček svetla, znie moja odpoveď. Ono sa to nezdá, ale na 10m komína môže byť 1cm nános sadze a dá to toľko vedieť, že by ste kukali. Pred tým ako dáte dnu ruku si samozrejme posvietite do dna komína, či nevidíte osie hniezdo, alebo vystrašenú veveričku čo tam sedí na 180 žaluďoch. Smejete sa? Bežná vec. Hlavne tie osy. A kostričky vtáčikov. Bežne aj 3ks v jednom.

kominova kefa

Ideme čistiť komín

Naskrutkujeme si kefu na zmotaný drôt. Drôt vždy motajte tak ako Vám prišiel z e-shopu, alebo ako ste ho zakúpili v železiarstve. V prípade, že je drôt príliš dlhý, budete potrebovať asistenciu druhej osoby ktorá bude bezpečne držať a odmotávať tak ako budete potrebovať (odporúčam nacvičiť si to von). Neraz som počul od zákazníka, že sa pokúšal vyčistiť komín a drôt sa mu rozletel cez celú obývačku a bolo po novej lcd telke :) Drôt je veľmi pevný a skrútený pod tlakom. Dávajte si naozaj pozor. Ako na prsty, tak na interiér a ostatné osoby v miestnosti. Niekde na neobývanej povale, alebo pivnici starého domu Vám to môže byť samozrejme šuma-fuk. No pri krbe v obývacej izbe, to môže byť bez praxe naozaj "zábava".

Dobre pokračujeme v príprave na čistenie. Nakrútime na závit kefu požadovanej veľkosti. Pozor pri kúpe na závity! Niekto robí 10tku niekto robí 12tku! Niekto robí vnútorný závit niekto vonkajší! Treba kúpiť takú kefu, ako máte na drôte závit! Redukciu budete neskôr veľmi ťažko zháňať. Ak ste už zle kúpili tak to vyzerá takto:

redukcia na kominovu kefu

Okej, kefu máme na drôte, a vchádzame s ňou cez komínové dvierka do priestoru komína. Pohybmi hore-dole čistíme prieduch. Vždy sa posúvame pomaličky smerom na hor a znovu čistíme hore-dole. Veľmi jemne. Nenechajte sa oklamať, že nepadajú sadze, sme stále v neúčinnej výške komína. Tá účinná, kde sa reálne nachádza väčšie množstvo sadze, začína až vo výške kde je do komína pripojený dymovod. Tam začne sadza padať dole. Ak padá príliš privrieme dvierka a hadicou od vysávača zachytávame vyletujúcu sadzu. Prípadne si môžeme vyrobiť pomôcku z molitanu. Vyrežeme si z molitanu štvorec so skosenými rohmi a ten narežeme až do stredu. Tadiaľ vedieme drôt a sadze už nepadajú a nevyletujú von vôbec. Molitan necháme vo dvierkach a pokračujeme stále smerom na hor. Upozorňujem, že molitan je nutné používať len v prípade stredne až veľmi zaneseného komína s čistením z obývaného interiéru. Vyzerá to takto:

kominova zapcha

Pokračujeme až na úplný vrch komína. Keď nám kefa ďalej nejde, môžeme sa ísť pozrieť pred dom a zistíme, že sme už v komínovej strieške, ak opačne ide príliš ľahko tak už sme na streche a z komína úplne von. Chvíľku počkáme a rovnakým spôsobom sa vraciame nazad. Každé 2 metre si drôt primotávame aby nám vytvoril kruh. Tak a sme zase dole a ideme s kefou von. Opatrne kefu aj s drôtom vynesieme mimo čistú časť domu, alebo zabalíme do veľkého pevného vreca.

Čistenie komína je za nami, ukončovacie práce

Počkáme 5 minút kým sadze v komíne popadajú na úplne dno. Ak sme použili molitan opatrne ho vyberieme. Môžeme začať lopatkovať do pripraveného vedra s vreckom. Všetky sadze vyberieme. Ak na dne nie sú vlhké sadze, pôsobením kondenzu, alebo miernym zatekaním cez komínový prieduch, môžeme úplne dno v kľude vysať vysávačom určeným na krb. Vlhké nevysávajte nikdy! Holá, komín máme čistý. Založíme dvierka tak ako boli a máme hotovo.

vyberanie sadzi

Čistenie dymovodu

Ako asi aj Vám logicky vyplýva, že pokiaľ sa nechytia sadze v dymovode, akoby sa mohol chytiť komín? Presne tak. V prípade, že máte voľne stojaci spotrebič neexistuje nič jednoduchšie. Teraz odpojíme dymovod, vyberieme ho zo steny a veľmi opatrne vynesieme na dvor. Pozor v 90% treba pohnúť spotrebičom, aby sme dokázali vybrať dymovod. Odporúčam odtiahnuť spotrebič od steny do takej vzdialenosti v akej je dymovod zapustený v stene. Tak isto odporúčam aby tento úkon robili 2 osoby. Je to efektívnejšie a jednoduchšie. Vybratý dymovod na dvore najprv oklepeme od hrubej sadze a potom vyčistíme rovnako ako komín kefou na zakúpenom drôte. Preto je fajn mať 2 kefy. Dymovod je vo väčšine prípadov užší ako komín samotný, no môže sa nám podariť tam prepchať aj pôvodnú komínovú kefu. Záleží od jej pevnosti. Ak vám nepôjde nazad tak musíte prejsť až na druhú stranu dymovodu a potom nazad už pôjde. Vlákna sú veľa krát veľmi tvrdé a nedokážu sa ohnúť v tom počte v užšom priestore dymovodu. Keď už je čistý, postup opakujeme a vrátime ho rovnako na miesto tam kde bol. Dnes už moderné 2mm dymovody mávajú aj revízne otvory, preto ho kominár vo väčšine prípadov odkrúti (desiatka kľúčik ak si trúfate to je) a prečistí, alebo vysaje rovno na mieste. V domácich podmienkach neodporúčam, nakoľko revízny otvor býva o dosť menší ako dymovod samotný a čistenie bez príslušného príslušenstva môže byť neefektívne a spôsobiť špinu v dome. Radšej vybrať a vyniesť von. Tak a sme na konci.

cistenie dymovodu

Dúfam, že tento asi najpodrobnejší návod napísaný od človeka - Vám ľuďom, ako vyčistiť svojpomocne komín, pomohol. Ak ste dočítali až sem, je už len na Vás či využijete naše služby, alebo sa s touto krásnou prácou popasujete sami. Prajem Vám krásny deň a ďakujem za prečítanie.

Chcete vyčistiť komín a ste v okruhu 30km od Banskej Bystrice?

Konečná cena za tento zákrok je 50€ pre súkromné osoby.
Pre firmy po dohode

Kontaktujte kominarbb.sk 0918 101 429 / kominarbb@kominarbb.sk

Zdielať na Facebooku

Kontakt

Vaša bezpečnosť je moja misia.